Egy újszülöttnek minden vicc új, így én a régi viccekre szakosodtam, azokat mondom el újra és újra.

Floorshrink diaries

Floorshrink diaries

Politikai iránytű

2018. január 07. - Floorshrink

Pár napja egy barátom kitöltette velem a http://politoszkop.hu  kérdőívét. A kérdések az adórendszer, az egészségügy finanszírozása, a kereskedelem szabadsága, a munkanélküliség és a nyugdíjrendszer, az egyházak, az oktatás, a kisebbségek (ezen belül a romák) támogatása, a családon belüli erőszak, a szólásszabadság, a homoszexualitás elfogadása, az abortuszhoz és az eutanáziához való viszony stb.) témaköröket ölelték fel. 

 Fontosnak tartom a gyerekek politikai gondolkodásának fejlesztését, mivel frászt kapok az egységsugarú magyar állampolgártól, (aki pl. rendőrt hív egy színesbőrű turistára, mondván, hogy bizonyára „migráncs”) és azt szeretném, ha ennél kicsit szélesebb látókörük lenne.  Nota bene az egyik már választó, a másik egy éven belül az lesz, így gondoltam, megcsinálom a tesztet velük is. Az elvileg pár perc alatt kitölthető feladat órákig tartó beszélgetéssé alakult (kétszer), mivel sok esetben még a kérdés sem volt tiszta. (pl. a magyar középfokú oktatás  (és az osztrák állatorvosi egyetem) nem beszél a progresszív adózásról ill. a felosztó-kirovó és a magánnyugdíjrendszer különbségeiről.) Az ördög ügyvédjeként minden esetben példákat hoztam arra, hogy miért gondolhatja valaki támogatandónak - majd rögtön utána hogy miért gondolhatja elvetendőnek – ugyanazt az állítást. (pl. az USÁ-ban az 1963-as polgári jogi törvénytől elég volt 40 év egy kiemelkedően sikeres fekete vezérkari főnökig ill. 50 év egy fekete elnökig, aki köröket ver az egyébként fehér utódára, vs. ha azonos pontszám mellett nem téged, hanem egy roma srácot vesznek fel az egyetemre.) Nehezített a dolgon, hogy  Egyeske gyakran feltette a kérdést, hogy Ausztriára vagy Magyarországra vonatkozóan kell-e válaszolni (pl ÖBB vs. MÁV, ahol a különbségeket hetente megtapasztalhatja.) Ami ezután jött, az a meglepetések sora és egyben ennek a blog bejegyzésnek az apropója is.

  1. Az értékeléskor kiderült, hogy a két csoportosítást (jobb - baloldali vs. konzervatív - liberális) a gyerekek egyetlen dimenzió két eltérő elnevezésének gondolták.
  2. 2. Ennél rosszabb hír volt, hogy nem tudtam tisztességes módon meghatározni a közöttük lévő különbséget. A saját ill. a weben található magyar meghatározások félig kész zsizsiknek tűntek, így tovább túrtam.

 Némi keresgélés után ráakadtam a  http://politicalcompass.org -ra, ami a jobb-baloldali besorolást a gazdaság állami kontrolljának szintjével végzi el (kicsi leegyszerűsítve az újraelosztás mértékét vizsgálja), míg a másik tengelyen az egyén és az állam viszonyát ill. az egyén államon (közösségen) belüli  (illetve azzal szembeni) szabadságát vizsgálja, mint a liberalizmus vs. konzervatívizmus meghatározó elemét.  (A Politicalcompass a konzervatív szót az authoritarian-nal helyettesítette, amivel nem értek egyet teljes egészében, de a turkálás közben talált egyéb megközelítések, mint pl. a Nolan diagramm is a hatalomhoz való viszonyt vizsgálja, így megbékültem vele.)  Az alábbi ábrák a politoszkop.hu teszteredményeinek szűrése során keletkeztek, ami a minta nagysága és kitöltők érdeklődése okán torzít, de így is tartalmaz pár érdekességet.

A további észrevételek, egy-két esetben meglepetések:

  • A Fidesz és a Jobbik baloldali konzervatív pártok (nem elírás) 
  • A Fidesz logikusan jár el, amikor a Jobbikot igyekszik minden eszközzel ellehetetleníteni (lásd pl. ÁSZ bírság), mivel jelentősen átfed a megszólítható szavazói bázis.

 

  • Az MSZP,  DK és a PM ugyanarra a választói csoportra lőnek, így jelenleg egymást gyengítik. (ezt persze enélkül a felmérés nélkül is tudják.)

 

  • Ezen pártok számára rossz hír, hogy éppen ez a választói szegmens tervezi nem leadni a szavazatát, talán éppen azért, mert látják az egység hiányát.

 

  •  Az enyhén liberális, középutas választók Magyarországon hoppon maradnak, ti. nincs olyan párt, ami ezt az értékrendet képviselné. (persze valaha volt, csak időközben saját hibái miatt elporlott.)
  • Jobboldali konzervatívizmus gyakorlatilag nem létezik kis hazánkban.

 A feleségem a vállam fölött beleolvasott a piszkozatba és halkan megkérdezte: "Nem lesz neked ebből bajod?" Megint jelen van a félelem az országban, pedig csak 27 év telt el. A fenébe...

A bejegyzés trackback címe:

https://floorshrink.blog.hu/api/trackback/id/tr3013556319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása